Teremtő tudat – avagy a bennünk élő mágus

Kisgyermekként még a mágikus gondolkodás jellemez minket, majd az iskola racionális-logikus nevelése lassan elfeledteti velünk ezt a képességünket, korlátok közé szorul a kreativitás.

Egyre több technika szól a pozitív gondolkodás (lásd pl. agykontroll), a tudat teremtő erejéről. Mind az alternatív gyógyító módszerek, mint a modern pszichológiai irányzatok hajlanak arra, hogy van köröttünk egy un. morfogenetikus mező, amely leveszi, továbbszállítja a gondolati és érzések által keltett információkat, s azok másokra is hatnak az egész rendszerünkben. Ezzel dolgozik a családállítás (Bert Hellinger), de bizonyos családterápiás, rendszerszemléletű irányzatok is.

Jézus mondta a tanítványainak: ’ha annyi hitetek volna, mint a mustármag, hegyeket tudnátok mozdítani a helyükről”.

A Richard Bartlett-féle mátrix gyógyítás, a hawaiiak ősi huna (titkos belső tudás): ho’oponopono (egyetemes rend helyreállítása) szemlélete is a gondolatok teremtő erején alapszik. Hitük szerint a teremtés az ’itt és most’-ban történik, minden gondolatunk a jövőnket építi. Tehát a pozitív érzések és gondolatok jót, a negatív (félelem, harag, önbizalomhiány, kétség, stb.) pedig rossz eseményeket szülnek.

Talán a keleti tanítások ezért is kezdik a tudat megtisztításával, lecsendesítésével a tanításokat.

Az első lépés a legnehezebb életünk pozitívvá változtatásán: kezdjük el: tegyük le a gátló, negatív, kétségekkel teli gondolatokat és az önvádlást. Merüljünk el az ’itt és mostban’, a csendességben, és hívjuk be hittel és szeretettel a pozitív dolgokat! A hawaiiak ehhez ezt ajánlják: sérült belső gyermekünket a következők szavakkal gyógyítsuk: „Sajnálom. Bocsáss meg kérlek! Köszönöm. Szeretlek!” Ilyen egyszerű!

Szatmáry Ildikó