Szülőklub

Létrehozását intézményünk kezdeményezte, mert azt tapasztaltuk, hogy a szülők tele vannak ki nem mondott kérdésekkel, tanácstalansággal, keserűséggel. 2003 szeptemberétől indítottuk.

A gyógypedagógus, fejlesztőpedagógus szakmai kérdésekben segít, a pszichológus lelki támaszt jelent.

Rugalmasan igazodunk a szülők igényeihez, az őket érintő témákat tűzzük napirendre. Sok fajtája volt: szülősegítő szolgáltatás, schunt beültetéses, autista, tanulási zavarral küzdő gyermekek szülőklubja. Időnként kinőnek a gyerekek, a szülők a szülőklubból és más – más érdekeltségű csoport szerveződik.

A szülőklub foglalkozásain nem csak szülők, hanem pedagógusok is részt vehetnek, hiszen a pedagógiai – gyógypedagógiai témák szakmailag gazdagítják ismereteiket.

2004. július 15. én megjelent Újpest Újságban jelent meg rólunk cikk, egy nagymama tollából. Részleteket idézek ebből:

Nem először voltam vendége a Napraforgó Alapítvány által szervezett, havonta jelentkező szülőklubnak. Az alapítók szeretnék elérni, hogy minden 5-7 éves gyermek vegyen részt egy iskolába lépés előtti szűrővizsgálaton, mely felderíti, hogy a gyermek érett-e az iskolára, elletve kimutatja a részképesség zavarokat, sérüléseket. E célból folyamatosan ingyenes szűrővizsgálatot tartanak. A közelmúltban Dr. Gyarmathy Éva, a Magyar Tudományos Akadémia szakpszichológusa érdekes és azonnal hasznosítható ismereteket adott át a jelen lévő mintegy 20 szülőnek, nagyszülőnek. Főbb teendőinkről beszélt, „az érzékeny odafigyelésről”, „a ráhangolódás a gyermekre”, a családban a gyermekkel eltöltött minél több idő, és a keveset említett „kiterjesztett család”, melyen az aranyat érő nagymamák, nagypapák stb. felnőtt – gyerek kapcsolatát értjük. Jó volt hallani az azonos gonddal küszködő szülők megoldási lehetőségeit.